Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Spara till tjänstepension som företagare

Som anställd har du ofta tjänstepension som din arbetsgivare betalar in. Men som företagare ligger det här ansvaret på dig själv, vilket inte alla har koll på. Tjänstepensionen har en betydande del av pensionen du kommer leva på när du slutar arbeta vilket gör det viktigt att veta hur man ska spara.

För dig som företagare finns det olika möjligheter att spara till din tjänstepension. Alla företagare är olika och har olika förutsättningar så det första som är viktigt är att se över hur din ekonomi ser ut. Faktorer som spelar roll är exempelvis hur bra det går för din verksamhet, om du har ett aktiebolag och hur dina lån ser ut.

Det finns 3 saker du kan göra för att din allmänna pension och tjänstepension ska må bra:

  • Ta ut lön eller överskott
  • Betala skatt och avgifter
  • Spara själv

De två första punkterna är viktiga för din allmänna pension eftersom det är så du tjänar in till den. Sista punkten är däremot viktig för dig som inte har tjänstepension. En summa som motsvarar 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande kan jämföras med vad de flesta arbetsgivare betalar till sina anställda.

Hur sparar jag till min tjänstepension?

Det finns olika sätt att pensionsspara på och behöver inte bara vara via pensionsfonder. Utbudet omfattar bland annat kapitalförsäkring och pensionsförsäkring. I en kapitalförsäkring kan du inte göra avdrag för det men du behöver inte heller betala en kapitalvinstskatt på vinster. Den här formen av sparande kan passa dig som har mer utrymme än 4,5 procent att avvara och används ofta när företagare med aktiebolag tar ut utdelning.

Om du istället väljer att spara i pensionsförsäkring får du göra avdrag på den premie som betalats in, upp till 35 procent av lönen. Det får dock max vara 10 prisbasbelopp och inkomstskatt betalas när du ska plocka ut det.