Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Så byter du företagsform

Har företaget gått så bra att du vill driva vidare det som ett aktiebolag? Eller ni kanske vill bli fler delägare i bolaget? Oavsett vilka anledningar du har för att ändra företagsform så måste du först veta vad som gäller och hur det går till. Vi listar några av de punkter som är viktiga under den här processen.

Vilken företagsform är mest lönsam för din verksamhet?

Innan du bestämmer dig för att ändra företagsform bör du vara klar kring varför du gör det och vad det finns för fördelar. Att välja företagsform är ett viktigt val och något som är beroende på de behov som finns. Se därför till att du är helt säker kring ditt val. Ta gärna hjälp av en redovisningskonsult för rådgivning och hur det kan påverka verksamheten samt dig som ägare.

Att ändra företagsform kallas för överlåtelse och det speciella med det är att bolaget inte säljs till någon utomstående. Reglerna kan se olika ut beroende på hur din företagsform ser ut för tillfället och vilken som ska bli den nya.

Avslut av bokföring

När du är absolut säker på processen och vilken företagsform du vill ändra till så finns det en del praktiska saker som måste tas hand om.

Att avsluta bokföringen är viktigt oavsett vilken företagsform du har eller ska byta till. Du måste avsluta bokföringen på rätt sätt och göra ett sista bokslut även om det innebär att du avslutar räkenskapsåret mitt under ett verksamhetsår. De sista affärshändelserna som görs i företaget måste fortfarande bokföras och bevaras i minst sju år.

Ombilda enskild firma till aktiebolag

Innan du ombildar din enskilda firma till aktiebolag måste aktiebolaget först vara bildat och registrerat hos Bolagsverket. Det krävs 50 000 kronor i aktiekapital för att få det godkänt. För att slippa betala skatt om skulderna är större än tillgångarna måste du betala mellanskillnaden till aktiebolaget.