Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Handelsbolag

handelsbolagEtt handelsbolag är ett företag som måste ägas av minst två personer, företagsformen är alltså bra för dig som vill starta ett bolag tillsammans med en partner. Värt att tänka på är att du som ägare är ansvarig för ditt företags skulder och avtal. Detta gör att bolagsformen skiljer sig något från ett aktiebolag där du som privatperson inte är personligt ansvarig.

När du startar ett handelsbolag måste du registrera detta hos svenska Bolagsverket och där med blir företaget en juridisk person. När företaget är registrerat kommer handelsbolaget att få ett organisationsnummer, detta nummer kommer sedan att användas som en form av identifieringsnummer för företaget vid kontakt med bland annat myndigheter.

Då du startar ett handelsbolag bör du alltid tänk på att du som privatperson själv bär ansvar, det innebär att en risk då andra som sluter avtal med bolaget kan vända sig till dig som privatperson om bolaget inte fullföljer avtalet.

Starta och driv ett handelsbolag

euro-157423_1280När du och din partner vill starta ett handelsbolag behöver ni först och främst ett handelsbolagsavtal, för att bolaget sedan skall anses som bildat måste det även vara registrerat hos svenska Bolagsverket. Eftersom ni som bildar handelsbolaget är personligt ansvariga krävs det, till skillnad från uppstart av ett aktiebolag, inte något startkapital. Glöm inte heller att alltid registrera ditt nya handelsbolag vid hos Skatteverket.

Handelsbolagsavtalet finns till för att reglera alla delägares inbördes skyldigheter och rättigheter i bolaget. Det finns en del krav som du, dina partners och ert handelsbolag måste tänka på:

  • När ni väljer namn till ert bolag måste innehålla ordet handelsbolag.
  • Om du eller din partner är under 18 år måste en förmyndare skriva under intyg.
  • Om ni driver ett större handelsbolag måste ni använda er av en godkänd eller auktoriserad revisor.
  • Du som går in i ett redan befintligt handelsbolag måste tänka på att du ansvarar för bolagets tidigare skulder.

PlayStation_button_Start.svgRegistrering av handelsbolag

När du vill registrera ditt nya handelsbolag kan du enkelt göra det genom att registrera på nätet. Det finns en rad olika e-tjänster du kan använda dig av och när du registrerar ditt handelsbolag är bolagets namn alltid skyddat i det län du registrerar det i. Vill du registrera ditt bolags namn i fler län kan du enkelt göra detta mot en avgift och kallas för skyddsregistrering.

Om du vill starta ett handelsbolag eller driver ett sedan innan och behöver hjälp med att hitta rätt revisor till bolaget är du alltid välkommen att använda dig av Ekonomijuridik och de tjänster vi erbjuder.