Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Dags att gå från enskild firma till aktiebolag?

Har du funderat på att gå från enskild firma till aktiebolag men inte riktigt vågat? Steget behöver faktiskt inte vara så himla stort men för att du ska känna dig tryggare med övergången har vi sammanställt en liten guide. Kom ihåg att du även kan få professionell hjälp med både skatteregler och andra juridiska frågor av en redovisningskonsult.

Många ser aktiebolag som något stort, nästan farligt och ouppnåeligt. Sanningen ser däremot inte ut så och det är en hel del som rekommenderar företagare att ha ett aktiebolag. De flesta som driver enskild firma kommer förmodligen någon gång ställa sig själv frågan om det inte är dags att byta till aktiebolag.

Idag är det enklare än någonsin att driva aktiebolag och kravet på aktiekapital har halverats från 100 000 kronor till 50 000 kronor. För att gå från enskild firma till aktiebolag blir första steget att bilda eller köpa ett aktiebolag.

 

Lagerbolag eller starta själv?

Alternativen som det står mellan för att skapa ett aktiebolag är antingen att registrera ett själv eller köpa ett så kallat lagerbolag. Ett lagerbolag är ett vilande bolag av standardtyp som aktiveras med verksamhet av den som köper det. Fördelen är att verksamheten rent juridiskt kan fungera direkt eftersom bolaget redan har ett organisationsnummer.

Det andra alternativet är att registrera ett aktiebolag själv. Då måste du först bland annat upprätta en stiftelseurkund, teckna aktier i företaget och anmäla företaget för registrering.

Kostnaderna för att köpa ett lagerbolag och registrera ett aktiebolag skiljer sig åt. För att registrera ett aktiebolag behöver du betala en avgift på 1 900 kronor medan ett lagerbolag exempelvis 5 000 kronor exklusive moms. För båda alternativen behöver du däremot ha ett aktiekapital på 50 000 kronor.

 

Första steget avklarat

När du väl har bildat och registrerat ett aktiebolag kan den enskilda firman flyttas in i bolaget. Här är några punkter som gör att du eventuellt slipper skatt:

  • Tillgångarna i firman kan köpas av bolaget men för att undvika skatt behöver priset vara marknadsmässigt. Det kan behövas ett värderingsintyg om det gäller stora tillgångar. Om bolaget tar över betalningsansvaret för firmans skulder är den en del av betalningen för tillgångarna.
  • Tillgångarna kan även övertas till ett bokfört värde som är lägre än marknadsvärdet. Det här kallas för underprisöverlåtelse. Överlåter du då hela verksamheten i firman inklusive samtliga realtillgångar så blir det ingen skatt.
  • Ett förbjudet lån uppstår om skulderna är större än tillgångarna. När ombildningen görs måste du därför betala mellanskillnaden till aktiebolaget för att slippa betala skatt.

 

Avveckla den enskilda firman

Det sista steget du gör i att ombilda din enskilda firma till aktiebolag är att avveckla den enskilda firman. Bokföringen ska avslutas på rätt sätt annars är det vanligen inte svårt att avveckla sin enskilda firma.

Det måste bland annat göras en hel del avregistreringar av bland annat F-skattsedel, företaget och avregistrera företaget från moms. När du inte längre har anställd personal ska du även avregistrera dig som arbetsgivare.

Du behöver sedan ansöka om momsregistrering för det nya aktiebolaget och registrera dig som arbetsgivare. Missar du att registrera dig som arbetsgivare kan du inte heller betala ut lön vilket behövs eftersom du är anställd på aktiebolaget.

 

Enorm fördel att ta hjälp av ett proffs

En redovisningskonsult är expert på skatteregler och hur en ombildning går till, efter ombildningen kan de dessutom hjälpa dig med bokföringen eller andra administrativa uppgifter som du känner dig osäker på. Både aktiebolag och enskild firma kräver löpande bokföring av intäkter och kostnader men det blir lite mer administrativt krångel med ett aktiebolag. Många småföretagare undrar därför om de ska sköta bokföringen själv eller välja att ta hjälp av en expert. En stor fördel är alltid att ta hjälp av en redovisningskonsult eftersom det både ger dig mer tid och bidrar till mindre krångel.