Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Då slipper du skatta för julgåvor till de anställda

Nu börjar julen närma sig med stormsteg och det är dags att ta tag i alla detaljer. Nu har du säkert funderat ett tag över årets julklappar till de anställda men det är bra att känna till vilka regler som finns att förhålla sig till.

Att köpa gåvor till sina anställda inför julen är inget krav men det är ett fint sätt att visa uppskattning för året som gått. Julgåvan till de anställda kan egentligen vara vad som helst förutom rena pengar. På Skatteverkets hemsida står det definierat att en julgåva specifikt inte är kontanter och att skattefriheten inte gäller gåvor som lämnas i pengar. Med pengar behövs det däremot inte endast menas kontanter utan även andra betalningsmedel som check eller postväxel. Men hur fungerar det då med presentkort? Dessa kan vara skattefria om det inte går att byta ut dem mot pengar. Går presentkortet att byta ut mot pengar så är det aldrig skattefritt.

Men vad är det då som gäller för att julgåvor till de anställda ska vara skattefria?

 

Priset på julgåvan avgör skatten

En julgåva kan alltså vara i princip vad som helst men det är kostnaden som avgör om gåvan är skattefri eller inte. Max 450 kronor inklusive moms får julgåvan kosta och om det överstiger den summan måste den anställde skatta för det. I summan är det däremot inte inräknat fraktkostnader. Att julgåvan ska skattas för innebär dessutom att den inte är avdragsgill heller. Att gåvan inte får lova att överstiga 450 kronor är heller inte det enda villkoret för att det ska vara skattefritt. Det krävs även att alla anställda ska få en, så det går inte att utesluta vissa.

 

Hur ser reglerna ut kring julbord?

Om det handlar om intern representation, exempelvis personal, så är julmåltider en skattefri förmån för de anställda. Reglerna kring hur mycket som är avdragsgillt har förändrats och summan ligger för närvarande på 60 kronor per person (gäller enklare förtäring). Summan för kringkostnaderna vid personalfesten är däremot fortfarande 180 kronor per person (exempelvis lokalhyra, utgifter för musikunderhållning eller uppträdande).

 

Vad är den perfekta julgåvan?

Det går inte att säga exakt vad den perfekta julgåvan är eftersom det skiftar från person till person. Här är däremot en lista på julgåvor som medarbetare brukar uppskatta mycket:

  • Presentkort
  • Husgeråd
  • Biobiljetter
  • Mat