Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Bokföra i Excel? Nja, då får du tänka om

Som nybliven företagare finns det en hel del att sätta sig in i och hålla koll på. Bokföringen är en stor uppgift i ett företag och det är oerhört viktigt att den görs på rätt sätt och utifrån rätt förutsättningar. En del får idén att bokföra i Excel och det kan ju tyckas vara en bra idé egentligen. Det är enkelt, bekant och viktigast av allt är att det är kostnadsfritt när man väl har det. Men det är faktiskt ingen bra idé eftersom det helt enkelt inte är tillåtet att använda Excel för att hantera sin löpande bokföring. Varför då kan man undra?

Excel är ett så kallat kalkylprogram vilket innebär att man kan göra matematiska beräkningar med hjälp av programmet. Det låter som ett perfekt hjälpmedel för att bokföra i men riktigt så enkelt är det inte. I programmet går det att ändra siffror i efterhand, vilket är precis det som är problemet. Bokföringen styrs av bokföringslagen i Sverige och i den står det här:

Om en bokföringspost rättas, skall det anges när rättelsen har skett och vem som har gjort den. Sker rättelsen genom en särskild rättelsepost, skall det samtidigt säkerställas att det vid en granskning av den rättade bokföringsposten utan svårighet går att få kännedom om rättelsen.

Preliminära poster i bokföringen som kan ändras i efterhand där ändringen inte framgår av bokföringen uppfyller alltså inte kraven för bokföringsskyldighetens fullgörande. Som tur är finns det särskilda program som är anpassade för just arbetet med bokföring. Om du har många affärshändelser är det speciellt viktigt med ett bokföringsprogram eftersom det helt enkelt blir enklare så.

 

Att välja rätt bokföringsprogram

Ute på marknaden finns det flera olika sorters bokföringsprogram att välja mellan. För att välja rätt behöver du gå igenom dina behov och vad din verksamhet kräver. Gå gärna igenom dessa punkter innan du väljer:

  • Vilka funktioner som behövs, exempelvis fakturering eller ROT-, och RUT-avdrag
  • Vilka tillval som behövs, exempelvis automatisk bokföring av dagskassor
  • Vilka rapporter som behövs
  • Om fler än du behöver ha tillgång till bokföringen
  • Om det går att byta bokföringsprogram när som helst

Kom ihåg att du ofta kan testa programmet under en viss tid innan du måste betala licensen, det ger dig möjlighet att känna efter om det är rätt eller inte.