Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

Enskild firma bokföring

En enskild firma drivs av en ensam ägare som ansvarar för företaget. En viktig lag är att företaget måste hantera sin bokföring, precis som i alla andra företagsformer. Det finns alltid regler och lagar att förhålla sig till oavsett vilken företagsform man väljer, men metoderna för hur dessa ska tillämpas kan skilja sig åt. Enskilda firmor som har en omsättning under 3 miljoner kronor kan bokföra enligt kontantmetoden men alla företag som har en omsättning över detta måste bokföra enligt faktureringsmetoden.

Få erbjudanden kostnadsfritt från upp till 3 revisorer / redovisningskonsulter

  • Revision
  • Bokföring
  • Lönehantering

Enskild firma som företagsform

Det finns flera olika företagsformer. En av dessa är enskild firma som drivs av en ensam ägare som ansvarar för företaget. Som organisationsnummer används företagarens personnummer vilket innebär att den enskilde näringsidkaren personligen har ansvar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Räcker inte pengarna till i företaget så måste företagaren betala skulderna.

Bokföring måste göras

Bokföring är en lagstadgad skyldighet för alla företag. Det som ska bokföras är alla affärshändelser, dessa kännetecknas av att de förändrar företagets ställning och/eller resultat. Affärshändelserna dokumenteras genom verifikationer som kan vara fakturor, kvitton, skuldebrev kontoutdrag eller andra underlägg som innehåller information om affärshändelsen.

Bokföring i enskild firma

Bokföring i enskild firma är ett bra tillfälle för att få överblick på företagets ekonomiska situation. Se bara till att skilja mellan företagets ekonomi och den egna ekonomin som privatperson.

Hur bokföringen ska göras beror på företagets storlek. Har företaget en omsättning på under 3 miljoner så kan kontantmetoden användas. Är omsättningen över 3 miljoner så måste faktureringsmetoden användas.

Faktureringsmetoden innebär att registrera fakturor på en gång, sedan bokförs betalningen när den utförs. Denna metod föredras av revisorer eftersom den anses ge en mer rättvisande bild av verkligheten.

Kontantmetoden är en enklare metod än faktureringsmetoden. Bokföring kan ske med denna metod i en enskild firma men inte för större företag. Här sker bokföringen först när fakturan har betalats vilket innebär att ett steg i bokföringen tas bort. Den ger alltså inte en lika detaljerad bild överblick över bokföringen.

Börja här

Redovisningskonsulter hjälper både små och stora företag

När man behöver hjälp med redovisningen i företaget så kan man vända sig till en redovisningsbyrå där redovisningskonsulter arbetar. De är experter på ekonomisk redovisning och även rådgivning. Många företag uppskattar möjlighet att få konsultation eftersom det alltid dyker upp frågor och problem längs vägen, då är det tryggt att ha någon att fråga.

Oavsett om man behöver hjälp med bokföring i enskild firma eller annat så kan man kontakta en redovisningskonsult. De erbjuder bland annat tjänster som omfattar bokföring, årsredovisning, registrering av fakturor, lönehantering, skatter, betalningar, bokslut och mycket annat. För många företag är de en viktig resurs eftersom de har värdefulla kunskaper inom ekonomi, administration och företagande.

Hur kontaktar man då en redovisningskonsult? För att göra det enkelt kan man kontakta EkonomiJuridik som förmedlar redovisningskonsulter över hela Sverige. Vi erbjuder en kostnadsfri samt snabb tjänst eftersom alla företag som fyller i formuläret har svar inom 36 timmar.