Den löpande bokföringen avslutas varje räkenskapsår med ett bokslut. Hur den ska se ut beror på företagsformen och företagets storlek. Det kan antingen vara i form av ett årsbokslut eller en årsredovisning.
Få erbjudanden kostnadsfritt från upp till 3 revisorer / redovisningskonsulter
Enskilda firmor och handels- eller kommanditbolag kan avsluta sitt räkenskapsår med antingen ett årsbokslut eller en årsredovisning. Gäller företaget som större ska en årsredovisning göras. Ett större företag uppfyller minst två av tre följande kriterier två år i rad:
Företag med en omsättning under 3 miljoner kronor kan välja att göra ett förenklat årsbokslut. Valet finns däremot alltid att kunna upprätta ett vanligt årsbokslut.
Vid högre omsättning måste ett vanligt årsbokslut upprättas.
Enligt bokföringslagen ska ett årsbokslut upprättas när omsättningen överstiger 3 miljoner kronor. I handels- eller kommanditbolag med fysiska personer som delägare, och som inte räknas som större, ska också ett årsbokslut upprättas.
Innehållet i ett årsbokslut består av:
Ett förenklat årsbokslut skiljer sig från ett vanligt eftersom den endast behöver innehålla resultaträkning och balansräkning. Den ska däremot alltid följa god redovisningssed och kan upprättas antingen fysiskt eller elektroniskt.
Medan årsbokslut ska upprättas av enskilda firmor och handels- eller kommanditbolag som inte räknas som större så finns det en annan form av bokslut. Aktiebolag ska alltid upprätta en årsredovisning, antingen enligt de förenklade K2-reglerna eller enligt huvudregelverket K3.
I en K2-årsredovisning ingår förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning och noter.
I en K3-årsredovisning ingår förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, noter och rapport över årets förändring i eget kapital.
Uppfyller bolaget dessutom två av tre följande kriterier måste en revisor anlitas: