Öppet alla dagar: 8-20

Telefon: 010 - 495 83 00

4 sätt att avsluta en enskild firma

Att driva enskild firma kräver en del administration men det krävs nästan ännu mer för att avsluta företaget. Dessutom finns det flera möjligheter för dig som känner att det är dags att gå vidare.

Det finns olika anledningar till att vilja bli av med sin enskilda firma men generellt finns det fyra olika sätt att göra det på.

 

Avsluta den enskilda firman helt

För att avsluta den enskilda firman behöver du skicka in en anmälan om avregistrering så att företaget försvinner ur handelsregistret. Innan dess behöver du däremot: sälja företagets tillgångar, avsluta företagets konton, säga upp företagets avtal och betala eventuella skulder som finns i företaget. Kom ihåg att du inte kan välja ett specifikt datum när registreringen ska ske utan det sker automatiskt när anmälan kommit in till Bolagsverket.

 

Sälj den enskilda firman

Om du inte vill driva din enskilda firma vidare är ett annat alternativ att sälja den, vilket förmodligen kommer vara den största affären du gör som företagare. Eftersom ett ägarskifte innehåller olika faser är det otroligt viktigt att planera i tid så att du har makten över processen. Du måste göra en del avregistreringar i samband med försäljningen och även skatter samt avgifter ska betalas. Den enskilda firman ska bland annat avregistreras och F-skattegodkännandet ska återkallas.

 

Skifta generation i den enskilda firman

En enskild firma kan skifta generation genom gåva, arv eller testamente men det är viktigt att både givare och mottagare har tydliga roller i verksamheten. Att överlåta den enskilda firman på detta sätt kallas för benefik överlåtelse. När den enskilda firman byter ägare genom gåva, arv eller testamente kan det göras utan skattekonsekvenser. Du måste fortfarande göra en del avregistreringar däremot.

 

Begär din verksamhet i konkurs

Konkurs är ett alternativ om du inte längre kan betala verksamhetens skulder. En konkursförvaltare utses av Tingsrätten som fattar beslut om konkurs. Vid konkurs kommer tillgångarna tas hand om och användas för att betala av alla skulder företaget har. Kom ihåg att sedan beslutet om konkurs har meddelats får du själv inte bestämma över din egendom, du får inte driva näringsverksamhet som medför bokföringsskyldighet under konkursen, du står kvar som ägare till din egendom och du är skyldig att redovisa och betala skatt på all inkomst fram till konkursbeslutet.